Thursday, June 9, 2011

HATI-HATI DIJALAN RAYA

Berhati-hati di jalan raya . ITU JE AKU DAPAT CAKAP.
 hm entry kali ini kau nak cerita aku eksiden/terjatuh motor , Pukul 8 malam 9 Jun  2011 . Alhamdulillah aku masih lagi diberikan nyawa untuk terus hidup jika tidak mungkin sekarang ni aku sedag dibacakan yaasin di dalam bilik jenazah . Syukur Alhamdulillah sekali lagi aku selamat . Nak dijadikan cerita pukul 810 minit malam aku keluar rumah nak jumpa kawan dan dalam masa yang sama aku  pinjam motor kawan *shafiq (kawan baik aku dari aku kecik) hm so dalam pukul 8 lebeh mcm tu aku keluar tapi sebelum nak keluar tu aku terfikir nak naik moto shafiq atau pun naik moto sendiri dalam hati kata naik moto shafiq lah sebab nanti adik-2 nak guna motor pergi mana-2 senang . so aku janji dengan kawan sebelum pukul 9 aku sampai . Shafiq ade pesan dekat aku bawak pelan-2 sebab motor tu BREAK belakang takde Cuma ade brek depan so hati-2 lah kebetulan pula malam tadi hujan dan jalan tau lah kan . basah dan licin . so aku bawak moto macam biasa . elok je lagi 300KM nak sampai ade traffic light tibe-2 tukar lampu MERAH so aku mcm panic sebab aku tgh bawa motor dalam 60Km sejam so dalam otak aku dah fikir break kuat-2 so dengan secara tiba-2 handle moto tak dapat dikawal lagi dan aku diHERET 200 meter dari tempat aku jatuh . aku seret/jatuh blah kanan . aku tak fikir ape dah masa tu yang aku fikir motor orang dengan MATI sebab dalam masa yang sama ade LORI SIMEN dalam 80 meter dari tempat aku jatuh datang dekat aku nasib baik Allah bagi aku fikir dengan cepat , so aku bangun amik motor letak dekat tepi . hembus nafas panjang bila aku masih lagi berNYAWA. Sejurus itu aku terus cari fon nak call membe tapi sayang bila tgk fon aku dekat tgh-2 jalan dengan terhencut-2 aku lari amik fon . takde satu kereta pun berhenti tolong aku . Dengan pantas aku msg shafiq ckp aku exdent tolong dtg sini cepat . Syukur alhamdulillah aku Cuma luka dekat kaki tgn dengan peha . Aku tak boleh lupa yang aku kene seret sejauh tu dan aku bertindak cepat dari dilanggar Lori dan kereta-2 kat belakang.

So , dekat sini aku nak pesan bawak motor / kenderaan secara selmat dan jangan lupa tunaikan solat sebelum keluar sebab sebelum exdnt fon aku ada alarm azan pastu aku stop then aku exdnt . ade hikmah disebalik apa yang berlaku . thanks untuk kawan-2 yang tolong dan adik aku shali .

4 comments:

rara pinkmafia said...

hmm knp leh jadi mcm tu?nk kemana?tu lah wan.akak dh pesan.jgn ckp yg bukan2.ingat tak wall post kamu kt fb kamu ckp apa?tuhan nk bg cepat je skrg.syukur lah Allah bg peluang.

evand zee said...

ingat je kakak hm nak pergi jj jalan licin kea dekat trafic light yg nak pergi tesco dekat caltex tu . hm org tau Allah nak tunjuk tapi kalau boleh org tak nak mati dlm keadaan mcm tu.

Anies Ewana said...

nasib baik abang tak apa-2 :O phewwww .

evand zee said...

yeah adik , sykur Alhamdulllah